Kragelj recently finished a total overhaul of Si.mobil HQ building in Ljubljana; a project designed, planned, and managed for Slovenia’s second-largest mobile phone operator. The project started with a Workplace Potential analysis to gain an insight into company’s operational practices and to fuel design strategies later on.

Prior to the revamp, the four-story, 4,000m2 headquarter building bucked at Si.mobil’s growing pains. At 350 employees, the company faced the difficult decision of whether to stay and redesign (in) its at-capacity building, or abandon and either rent, buy or build.

Sedež podjetja Si.mobil Prenova delovnih prostorov

LJUBLJANA, SLOVENIJA

o projektu

Podjetje Kragelj arhitekti se podpisuje pod temeljito prenovo poslovne zgradbe Si.mobil v Ljubljani. Projekt smo zasnovali, načrtovali in vodili za tedanjega drugega največjega mobilnega operaterja v Sloveniji. Prenova se je začela z analizo potenciala delovnih prostorov (WPP), katere glavni cilj je bil prejeti vpogled v operativne procese podjetja in določanje ustreznih oblikovalskih strategij.

Pred prenovo se je štirinadstropna, 4.000 m2 velika poslovna stavba šibila pod težo hitrega razvoja podjetja. Slednje je imelo 350 sodelavcev, kar je vodstvo postavilo pred težko odločitev: prenoviti obstoječo poslovno stavbo ali pa se iz nje izseliti ter bodisi najeti, kupiti ali zgraditi ustrezno večji poslovni objekt.

Med izvedbo prve faze projekta, WPP, smo Kragelj arhitekti preučili tehnično dokumentacijo objekta, organizacijsko strukturo in poslovne procese Si.mobila, ovrednotili rezultate spletne ankete med zaposlenimi ter dodali podatke, ki so jih pridobili z metodami merjenja in opazovanja. Rezultati analize potenciala delovnih prostorov so vodstvu Si.mobila predstavljali natančno informacijo o potrebnem vložku za prenovo objekta, v primerjavi s stroški alternativnih rešitev. Odločitev med selitvijo, gradnjo ali prenovo poslovne stavbe je postala kristalno jasna.

V starih, prezasedenih prostorih je bilo veliko motenj in hrupa, to pa je močno vplivalo na učinkovitost in storilnost zaposlenih ter posledično na uspešnost podjetja. V objektu je bilo malo kreativnih točk, skoraj nič akustične zasebnosti, zaposleni so občutili povišano stopnjo stresa, poleg tega pa so bili prisotni še slaba kakovost zraka, previsoka oz. prenizka temperatura, nezadostna količina dnevne svetlobe ter neudobno, neergonomsko pohištvo. Fizične pregrade med zaposlenimi so bile povsod in so preprečevale pretok informacij in tesno sodelovanje med sodelavci, ki sta nujna za kreativno in učinkovito ekipno delo.

Kragelj arhitekti smo oblikovali moderno, prilagodljivo delovno okolje, ki omogoča štiri glavne načine dela: individualno delo, učenje, sodelovanje in druženje. Število delovnih mest smo povečali za 10 odstotkov, s čimer smo ustvarili prostor za nove sodelavce in zagotovili večje udobje. Namesto petih sejnih sob jih je v prenovljeni stavbi 16, število kreativnih prostorov pa je iz nič naraslo na 8. Odstranili smo odvečno pohištvo in navlako, racionalizirali tlorisne rešitve, porušili odvečne stene in jih zamenjali s steklenimi stenami ter odstranili tretjino zasebnih pisarn, za katere ni bilo več potrebe.

Med projektom smo implementirali celovito strategijo za upravljanje sprememb. Zaposleni so redno in prek različnih kanalov prejemali informacije o napredovanju prenove ter novih, sodobnejših načinih dela za večjo produktivnost ekip in posameznikov.  Od začetka do zaključka prenove je projektna ekipa skrbno spremljala stroške ter uporabljala učinkovite pogajalske prijeme, da bi naročniku zagotovila najbolj kakovostne izdelke in storitve po najboljših cenah.

V celotnem času načrtovanja in izvedbe projekta smo Kragelj arhitekti ostali znotraj terminskega načrta ter dokončali prenovo brez zamud ali večjih težav, kar je redko za projekte take velikosti in zahtevnosti. Najbolj pomembno pa je, da novi prostori zrcalijo Si.mobilove vrednote in edinstveno poslovno kulturo podjetja.

Veseli bomo vašega sporočila

Kako povečati produktivnost in finančno uspešnost s pametnejšo zasnovo delovnih prostorov?

Katere so napake, ki se jih morate izogniti?

Pridobite svoj brezplačni vodnik zdaj!