In the fast-paced world driven by technology more and more companies face the problem of having less than optimal workplace design solutions for their teams. An insurance company Prva Osebna Zavarovalnica approached us in need to create a new, efficient work environment which would increase satisfaction and productivity of their teams.

At the project launch we made a thorough research of the existing situation and the issues the company was facing. The primary challenge was to design a workplace that would connect all departments efficiently and enable the company to expand as it continues to grow.

Rešitve za oblikovanje delovnih prostorov Prva Osebna zavarovalnica

LJUBLJANA, SLOVENIJA

o projektu

Zaradi nenehnih tehnoloških sprememb veliko podjetij posluje v neustreznih delovnih okoljih, ki ne podpirajo produktivnega dela zaposlenih. Prva Osebna Zavarovalnica je stopila v stik z nami, saj je želela ustvariti novo, učinkovito delovno okolje, ki bi povečalo zadovoljstvo in produktivnost ekip.

Projekta smo se lotili s temeljito raziskavo obstoječe rešitve in težav, s katerimi se je soočalo podjetje. Primarni izziv je bilo ustvariti delovno okolje, ki bi učinkovito povezalo vse oddelke, hkrati pa bi imelo dovolj prostora, da bi v njem lahko podjetje še naprej raslo.

 

cilji

S projektom je podjetje želelo ustvariti pozitivno okolje z optimalnimi pogoji za zbrano delo zaposlenih, hkrati pa spodbuditi interakcije med ekipami. V skladu s potrebami in željami naročnika smo zasnovali odprte prostore, ki so drug od drugega ločeni le akustično, ne pa tudi vizualno.

Načrte smo izdelali ob tesnem sodelovanju s predstavniki posameznih oddelkov ter jih tako prilagodili potrebam in pričakovanjem slednjih. Prisluhnili smo naročniku in tako ustvarili prostor, ki povečuje storilnost ter ustvarja številnejše, globlje povezave med zaposlenimi. 

Po temeljitih raziskavah in številnih posvetih smo se odločili za steklene stene, ki zagotavljajo bolj tekočo postavitev in povečano stopnjo transparentnosti. 

izvedba

Čeprav so bila po celotnem obodu poslovne stavbe nameščena okna, slednja niso zagotavljala dovolj sončne svetlobe za produktivno delo v osrednjih prostorih stavbe. Zagotovili smo prostor za recepcijo, številne konferenčne sobe in čajno kuhinjo. Osrednjemu delu smo dodali novo funkcijo – slednji zdaj predstavlja glavni vhod in enega primarnih prostorov za druženje.   

Recepcija je z glavnim vhodom v pritličju zdaj povezana s stopniščem, v njej pa sta dve mizi za neposreden stik s strankami in prostor za sestanke, kjer se usposabljajo prodajni agenti.

Novi koncept docela izkorišča obstoječi prostor in omogoča širitev ekip oz. nadaljnjo rast zavarovalnice Prva. Zaposleni lahko izbirajo med raznolikimi delovnimi ambienti, od skupnih prostorov za glasno kreativno delo do tihih sob, kjer lahko delo opravijo v miru. Oddelke smo v prostor umestili po dveh kriterijih: glede na logiko optimiziranih delovnih procesov in pogostost interakcij med zaposlenimi.

Oddelki so med seboj ločeni z manjšimi sobami za sestanke, posameznimi pisarnami in govorilnicami. Ti prostori služijo tudi kot akustična pregrada med oddelki in se jih lahko uporablja za zbrano delo oz. delo manjših skupin. Hrup iz bližnje Tržaške ceste je bil eden večjih izzivov v projektu, ki smo ga reševali z ustrezno postavitvijo tlorisov. Na stran s povišanim hrupom smo umestili skupne prostore, ki so namenjeni druženju in glasnejšim aktivnostim.

vzdušje delovnih prostorov

Za razliko od prejšnjega poslovnega prostora novo delovno okolje ponuja veliko možnosti za druženje in izmenjavo idej. Poleg jedilnice in kuhinje smo zasnovali tudi dnevno sobo z lesenim podijem, ki se lahko uporablja kot prostor za jutranja srečanja ali sprostitev.

Veliko pozornosti smo namenili funkcionalnosti ter ambientu skupnih prostorov in sejnih sob, ki so zdaj svetle, prostorne in izdelane iz naravnih materialov. Poseben poudarek smo namenili lesenim elementom, ki služijo kot okras in predstavljajo akustično oblogo v posameznih kabinah.

Delovni prostori so zeleni, kar zmanjšuje raven stresa in izboljšuje kakovost zraka ter močno vpliva na splošno razpoloženje zaposlenih.

Barve, ki so sestavni del sodobnih oblikovalskih rešitev na delovnem mestu, igrajo ključno vlogo pri vseh naših modelih. Izbrali smo toplo ter naravno barvno paleto z rumenimi, modrimi, zelenimi in rdečimi poudarki. Notranji elementi izrazitih barv se uporabljajo kot orientacijske oznake in so nameščeni tako, da se zaposleni lažje znajdejo po pisarni.

Veseli bomo vašega sporočila