Contemporary workplace design, hand-in-hand with architect Plečnik’s heritage

Zavarovalnica Triglav Interni natečaj

LJUBLJANA, SLOVENIJA

O PROJEKTU

Zavarovalnica Triglav je pred kratkim izvedla interni natečaj za preureditev znamenite zgradbe kulturnega pomena, ki jo je zasnoval Jože Plečnik. Kragelj arhitekti so bili povabljeni k sodelovanju na natečaju, tekmovali pa so proti več drugim uglednim podjetjem.

CILJI PROJEKTA

Cilj je bil prenoviti in preoblikovati notranjost stavbe. Ohraniti je bilo treba Plečnikov slog, hkrati pa spodbuditi socialne interakcije in dobro počutje. Prvi izziv je predstavljalo dejstvo, da so bili številni prostori zaščiteni z zakonom o varstvu kulturne dediščine, vključno z vhodno dvorano, recepcijo in glavnim stopniščem. Naslednji izziv je bila sama stavba. Večnadstropni tloris in razporeditev v obliki črke L nista bila najbolj jasna  ravno nasprotno od tega, kar naj bi predstavljala nova zasnova poslovne stavbe.

KAJ SMO SPREMENILI

Vse konferenčne sobe smo postavili v prvo nadstropje, da bi vsi imeli hiter dostop do prostorov, ki se jih najpogosteje uporablja. Recepcije nismo spreminjali, temveč smo jo uporabili kot izložbo umetnin in nagrad podjetja. Ker skozi ta prostor prehaja veliko ljudi, je bil to odličen način za izboljšanje podobe podjetja. Za spodbujanje družabnosti smo oživili kotne prostore in križišča, ki se jih prej ni uporabljalo, ter jih preoblikovali v ločene prostore, v katerih se lahko zaposleni sprostijo in družijo.

Ohranili smo veličastnost in pomen stavbe ter poudarili njeno eleganco in vizualno privlačnost s premišljenimi barvnimi shemami in detajli. Plečnikov slog je še vedno viden in prepoznaven v celotni stavbi, hkrati pa ima stavba sodoben, moderen videz, ki ustvarja več priložnosti za interakcijo in povezovanje. Povečali smo pretočnost, posodobili delovni prostor, obenem pa ohranili pomembno kulturno povezavo z izvirno zasnovo.

kaj smo dosegli

Kragelj arhitekti smo se dobro odrezali in skupaj s še dvema finalistoma uspešno prestali prvi krog. V zadnjem krogu smo z našim dizajnom zasedli drugo mesto. To je bil pozitiven rezultat, ki nam je predstavljal izziv, naša prizadevanja pa so pritegnila pozornost. Čestitamo zmagovalcem natečaja, podjetju Arrea Arhitektura, in jim želimo vse najboljše pri projektu.

Veseli bomo vašega sporočila

Kako povečati produktivnost in finančno uspešnost s pametnejšo zasnovo delovnih prostorov?

Katere so napake, ki se jih morate izogniti?

Pridobite svoj brezplačni vodnik zdaj!