Kreiranje novega delovnega okolja vedno stane precej denarja, a rezultat lahko odloča o prihodnosti vaše organizacije. 

Workplace napaka št. 1: Videti delovne prostore kot strošek, ne kot naložbo

Foto: Martin Metelko

Izziv

Kreiranje novega delovnega okolja vedno stane precej denarja, a rezultat lahko odloča o prihodnosti vaše organizacije. Dobro zasnovani delovni prostori učinkovito podpirajo poslovanje podjetja, prispevajo k nižjim operativnim stroškom ter višjemu dobičku, lastnikom objekta pa zagotavljajo dober donos na naložbo.

Mnogi managerji in lastniki podjetij na žalost gledajo  na prenovo prostorov kot na strošek in se odločajo za hitre in poceni poteze, namesto dobro premišljenih rešitev. To se lahko izkaže za drago  ravnanje.

Podjetja, ki se odločajo za površne, manj kakovostne rešitve, da bi pridobila majhne prihranke na kratek rok, tvegajo, da bodo na koncu prisiljena delovati v neoptimalnih prostorih, kar jih bo stalo veliko več na dolgi rok.

Priporočila in rešitve

Premišljeno zasnovani delovni prostori lahko prispevajo k finančni uspešnosti podjetja na več načinov:

• Dobiček lahko zraste zaradi večje učinkovitosti zaposlenih ter posledično zadovoljnejših partnerjev in kupcev. Podjetje lahko pritegne nadarjene mlade strokovnjake in si ustvari nove poslovne priložnosti.

• Stroški dela se lahko znižajo zaradi manjše fluktuacije zaposlenih, nižje odsotnosti z dela (absentizem) in manj situacij, ko sodelavci delajo z zmanjšano učinkovitostjo (prezentizem). Ker je storilnost višja, lahko podjetje isti obseg dela opravi z manj zaposlenimi.

• Podjetja, ki lahko ponudijo zaposlenim sodobne, atraktivne delovne prostore, so bolj zaželena med nadarjenimi iskalci zaposlitev, ki so se pripravljeni pridružiti podjetju za nižje plačilo in manj ugodnosti, da bi lahko ustvarjali v lepšem, zdravem in ‘cool’ okolju.

• Stroški poslovanja in upravljanja nepremičnin se lahko znižajo zaradi boljšega izkoristka prostorov, manj potreb po vzdrževanju in popravilih ter nižjih stroškov za ogrevanje, elektriko, vodo in druge storitve.

Da bi ustvarili odlične delovne prostore, ne potrebujete visokega proračuna. Stroške lahko ohranite nizke, če skrbno preučite vse možne opcije in sprejemate dobre odločitve v celotnem času načrtovanja in izvedbe projekta.

Kako lahko pomagamo

Smo specialisti za workplace strategije in arhitekturne rešitve, ki pomagajo podjetjem izboljšati poslovne rezultate.

V družbi Kragelj arhitekti smo razvili analitično orodje Workplace Potential, ki z visoko stopnjo gotovosti in brez povečanega tveganja pokaže, koliko rezerve ima vaše podjetje glede delovnega okolja in kakšne finančne in nefinančne koristi bi lahko prinesli poslovni prostori, natančno prilagojeni vašim potrebam.

Začnemo z analizo stroškov in koristi. Ugotovitve analize nam pomagajo izdelati optimalne oblikovne rešitve in s tem optimizirati stroške projekta, ne da bi zmanjšali kakovost predlaganih rešitev. Ko je projekt zaključen, s primerjavo rezultatov “pred in potem” ocenimo uspešnost projekta in okviren čas povratka naložbe.

Workplace Potential, analitična prva faza vsakega workplace projekta, lahko vključuje tudi študijo izvedljivosti, primerjalno analizo lokacij ter druge raziskave, ki vam pomagajo razumeti priložnosti in tveganja, še preden sprejmete kakršno koli odločitev o naložbi v večji projekt.

Smo izkušeni pogajalci in pogosto sodelujemo pri pogovorih z dobavitelji, izvajalci in lastniki nepremičnin ter pomagamo naročniku zagotoviti kakovostne izdelke in storitve po najugodnejših cenah.

‘’Dobro zasnovani delovni prostori učinkovito podpirajo poslovanje podjetja, prispevajo k nižjim operativnim stroškom ter višjemu dobičku, lastnikom objekta pa zagotavljajo dober donos na naložbo.’’

Related content

Share content

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Sorodne vsebine

Delite vsebino

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Kako povečati produktivnost in finančno uspešnost s pametnejšo zasnovo delovnih prostorov?

Katere so napake, ki se jih morate izogniti?

Pridobite svoj brezplačni vodnik zdaj!