Kreiranje novega delovnega okolja vedno stane precej denarja, a rezultat lahko odloča o prihodnosti vaše organizacije. 

Workplace napaka št. 1: Videti delovne prostore kot strošek, ne kot naložbo

Foto: Martin Metelko

Izziv

Kreiranje novega delovnega okolja vedno stane precej denarja, a rezultat lahko odloča o prihodnosti vaše organizacije. Dobro zasnovani delovni prostori učinkovito podpirajo poslovanje podjetja, prispevajo k nižjim operativnim stroškom ter višjemu dobičku, lastnikom objekta pa zagotavljajo dober donos na naložbo.

Mnogi managerji in lastniki podjetij na žalost gledajo  na prenovo prostorov kot na strošek in se odločajo za hitre in poceni  poteze, namesto dobro premišljenih  rešitev. To se lahko izkaže za drago  ravnanje.

Podjetja, ki se odločajo za površne, manj kakovostne rešitve, da bi pridobila majhne prihranke na kratek rok, tvegajo, da bodo  na koncu prisiljena delovati v neoptimalnih prostorih, kar jih bo stalo veliko več na dolgi rok.

Priporočila in rešitve

Premiššljeno zasnovani delovni prostori  lahko prispevajo k finančni uspeššnosti podjetja na več načinov:

• Dobiček lahko zraste zaradi večje učinkovitosti zaposlenih ter posledično zadovoljnejših partnerjev in kupcev.  Podjetje lahko pritegne nadarjene mlade strokovnjake in si ustvari nove poslovne priložnosti.

• Strošški dela se lahko znižžajo zaradi manjšše fluktuacije zaposlenih, nižjže odsotnosti z dela (absentizem) in manj situacij, ko sodelavci delajo  z zmanjšano učinkovitostjo (prezentizem).  Ker je storilnost  viššja, lahko podjetje isti obseg dela opravi z manj zaposlenimi.

• Podjetja,  ki lahko ponudijo  zaposlenim sodobne, atraktivne delovne prostore, so bolj zažželena med nadarjenimi iskalci zaposlitev, ki so se pripravljeni pridružžiti podjetju  za nižžje plačilo in manj ugodnosti,
da bi lahko ustvarjali v lepšem,  zdravem in ‘cool’ okolju.

• Strošški poslovanja in upravljanja nepremičnin se lahko znižžajo zaradi boljššega izkoristka prostorov, manj potreb po vzdržževanju in popravilih ter nižžjih strošškov  za ogrevanje, elektriko, vodo in druge  storitve.

Da bi ustvarili odlične  delovne prostore, ne potrebujete visokega proračuna. Strošške lahko ohranite nizke, če skrbno  preučite vse možžne  opcije in sprejemate dobre odločitve  v celotnem času  načrtovanja in izvedbe projekta.

Kako lahko pomagamo

Smo specialisti  za workplace strategije in arhitekturne rešitve,  ki pomagajo podjetjem izboljšati poslovne rezultate.

V družbi Kragelj arhitekti smo razvili analitično orodje Workplace  Potential,  ki z visoko stopnjo  gotovosti in brez povečanega tveganja pokaže, koliko rezerve ima vaše podjetje glede delovnega okolja in kakšne finančne in nefinančne koristi bi lahko prinesli poslovni prostori, natančno prilagojeni vašim potrebam.

Začnemo z analizo stroškov in koristi. Ugotovitve  analize nam pomagajo izdelati optimalne oblikovne rešitve in s tem optimizirati stroške projekta, ne da bi zmanjšali kakovost predlaganih rešitev.  Ko je projekt zaključen, s primerjavo rezultatov “pred in potem” ocenimo uspešnost projekta in okviren čas povratka naložbe.

Workplace  Potential, analitična prva faza vsakega workplace projekta, lahko vključuje tudi študijo izvedljivosti, primerjalno analizo lokacij ter druge raziskave, ki vam pomagajo razumeti  priložnosti in tveganja, še preden sprejmete kakrššno  koli odločitev  o naložbi v večji projekt.

Smo izkušeni pogajalci  in pogosto sodelujemo pri pogovorih z dobavitelji, izvajalci in lastniki nepremičnin ter pomagamo naročniku zagotoviti kakovostne izdelke in storitve po najugodnejših cenah.

‘’Dobro zasnovani  delovni prostori učinkovito podpirajo poslovanje podjetja, prispevajo k nižjim operativnim stroškom ter višjemu dobičku, lastnikom objekta pa zagotavljajo dober donos na naložbo.’’

Related content

Share content

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Sorodne vsebine

Delite vsebino

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Kako povečati produktivnost in finančno uspešnost s pametnejšo zasnovo delovnih prostorov?

Katere so napake, ki se jih morate izogniti?

Pridobite svoj brezplačni vodnik zdaj!